Assalamualikum
Para hatchery sekalian tentu dah biasa dengan perkataan EM. Penggunaan didalam agroculture telah pesat membangun. Bagi masyarakat kebanyakan mungkin EM asing bagi mereka. Kalu nak senang faham EM ni macam la air minuman berkultur keluaran vitagen ke nestle dan banyak lagi ar. Minuman ini baik untuk badan kita kerana ia mempunyai banyak zat-zat yang diperlukan didalam sistem badan kita seperti asam glukuronat, asam laktat, vitamin, asam amino, antibiotics, serta zat-zat lain.
What is EM?
EM adalah effective microrganisma Didalamnye terkandung Lactic Acid Bacteria + Phototrophic Bacteria + Yeast.EM is yellowish or brownish liquid. EM is very safety for human. And pH is under 3.5, so sourer taste.
EM in Aquaculture
Em telah lama digunakan didalam penternakan ikan sudah hampir sedekad di gunakan di jepun dan sudah hampir 40 tahun di negara jiran kita Thailand. Kini terdapat lebih dari 140 buah negara menggunakan EM di seluruh dunia. Keberkesanannya amat nyata lihat sahaja hasil dari negara jiran kita Thailand yg memang terkenal dengan penternakan dan pertaniannye yang maju.
EM di Malaysia
Em di Malaysia juga telah lama ada. Apatah lagi kini Jabatan Verterina Pulau Pinang juga menghasilkan EM sendiri untuk para hatchery. Penggunaan EM didalam bidan Aquaculture perlu di pelajari dengan betul ini adalah kerana sifat EM itu sendiri sebagai satu asid yg kuat manakala air bagi penternakan ikan cuma 6.5 - 8 ph sahaja. So penggunaan yang betul dan berkesan akan menambahkan lagi hasil ternakan kita Insya'Allah.
Semoga Berjaya.